Een foodfestival is een festival waarbij voedsel, vaak geproduceerd, centraal staat. Deze festivals zijn altijd een middel geweest om gemeenschappen te verenigen door vieringen van oogsten en dank te zeggen voor een overvloedig groeiseizoen. Veelal heerlijk eten en drinken geblazen.

Geschiedenis

Voedselfestivals over de hele wereld zijn vaak gebaseerd op de traditionele landbouwtechnieken, seizoenen Voedselfestivals zijn gerelateerd aan de eetcultuur van een gebied, of het nu gaat om het bereiden van voedsel dat wordt geserveerd of de tijdsperiode waarin het festival wordt gevierd. Voedingsfestivals worden beschouwd als versterkende middelen voor het lokale culturele erfgoed en vieren dit culturele erfgoed tegelijkertijd en vercommercialiseren het ook voor een breder nationaal of internationaal publiek. Hoewel ze historisch in lijn zijn met cultureel belangrijke voedseloogstperiodes, worden hedendaagse voedselfestivals meestal geassocieerd met bedrijfsentiteiten of non-profitorganisaties en brengen ze veel marketing voor hun festivals in, omdat hun succes wordt afgemeten aan hoeveel inkomsten ze genereren voor de lokale gemeenschap, regio of entiteit die het evenement organiseert. Moderne voedselfestivals maken ook een groot deel uit van de voedseltoerisme-industrie, die voedselfestivals en regionale gerechten gebruikt om de bredere toeristenindustrie van een bepaalde plaats te ondersteunen.

Food toerisme

Voedingsfestivals worden snel onderdeel van een enorme bedrijfstak voor voedseltoerisme. Het voedseltoerisme zelf is een belangrijk onderdeel geworden van de toeristenindustrie wereldwijd, en de aanwezigheid van voedselfestivals blijkt de ontwikkeling van de lokale industrie te ondersteunen. Voedingsfestivals vormen een belangrijk onderdeel van bestemmingsbranding voor veel regio’s, waardoor een op evenementen gebaseerde reden voor individuen ontstaat om anders onaantrekkelijke plaatsen te bezoeken en lokale producten en diensten te promoten buiten een stedelijke productomgeving. Verschillende casestudy’s hebben aangetoond dat voedselfestivals de sociale duurzaamheid mogelijk kunnen verbeteren en tegelijkertijd de toerisme- en horecasector sterk kunnen ondersteunen. Voedseltoerisme is ook een belangrijke reden waarom mensen food festivals over de hele wereld bezoeken. Studies hebben aangetoond dat betrokkenheid bij voedseltoerisme aangeeft dat een individu in de toekomst weer festivals zal bijwonen, wat wijst op een coöperatief element op het gebied van voedseltoerisme en het bijwonen van voedselfestival.

Foodtruck op foodfestival

Food truck

Een foodtruck is een groot gemotoriseerd voertuig, zoals een busje of trailer, uitgerust om voedsel te koken, bereiden, serveren en / of verkopen. Sommige, waaronder ijscowagens, verkopen bevroren of voorverpakte levensmiddelen; anderen hebben een keuken aan boord en bereiden het eten helemaal opnieuw, of ze verwarmen voedsel dat is bereid in een commerciële keuken van bakstenen en mortel. Sandwiches, hamburgers, frites en andere regionale fastfoodgerechten komen vaak voor. De afgelopen jaren, in verband met het fenomeen van pop-uprestaurants, zijn foodtrucks met gastronomische gerechten en een verscheidenheid aan specialiteiten en etnische menu’s bijzonder populair geworden. Foodtrucks verkopen mogelijk ook koude dranken zoals frisdrank en water. Foodtrucks staan, samen met draagbare voedselcabines en voedselkarren, aan de frontlinie van de straatvoedselindustrie die dagelijks naar schatting 2,5 miljard mensen bedient.