Een religieus festival is een tijd van speciaal belang gekenmerkt door aanhangers van die religie. Religieuze festivals worden vaak gevierd op terugkerende cycli in een kalenderjaar of maankalender.
Onder veel religies is een feest een reeks vieringen ter ere van Goden of God. Een feest en een festival zijn historisch uitwisselbaar. De meeste religies hebben festivals die jaarlijks terugkeren en sommige, zoals Pascha, Pasen en Eid al-Adha zijn beweegbare feesten – dat wil zeggen, die worden bepaald door maan- of landbouwcycli of de kalender die op dat moment wordt gebruikt. Het Sed-festival bijvoorbeeld vierde het dertigste jaar van de heerschappij van een Egyptische farao en daarna om de drie (of vier in één geval) jaar daarna. Onder de Ashantis zijn de meeste van hun traditionele festivals gelinkt aan gazette-sites waarvan wordt aangenomen dat ze heilig zijn met verschillende rijke biologische bronnen in hun ongerepte vorm. Zo helpt de jaarlijkse herdenking van de festivals bij het handhaven van het drijfvermogen van de geconserveerde natuurlijke site, wat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit.
In de christelijke liturgische kalender zijn er twee hoofdfeesten, terecht bekend als het Geboortefeest van onze Heer (Kerstmis) en het Feest van de Verrijzenis (Pasen). In de katholieke, Oosters-orthodoxe en Anglicaanse liturgische kalenders zijn er een groot aantal mindere feesten het hele jaar door ter herdenking van heiligen, heilige evenementen of doctrines. In de Filippijnen heeft elke dag van het jaar ten minste één specifiek religieus festival, hetzij van katholieke, islamitische of inheemse afkomst.
Boeddhist
Japanse festivals en Barua-festivals omvatten vaak de boeddhistische cultuur, evenals pagodefestivals die worden gehouden als beurzen die worden gehouden in boeddhistische tempels in landen zoals Thailand. Kenmerken van boeddhistische Tibetaanse festivals kunnen de traditionele cham-dans zijn, die ook een kenmerk is van sommige boeddhistische festivals in India en Bhutan. Veel festivals van Nepal zijn religieuze festivals met boeddhisme.
Boeddhistische religieuze festivals, zoals Esala Perahera worden gehouden in Sri Lanka en Thailand. Hindoe-festivals, zoals Holi, zijn erg oud. De Sikh-gemeenschap viert het Vaisakhi-festival dat het nieuwe jaar en de geboorte van de Khalsa markeert.
Christelijk
Het centrale feest van het christendom is Pasen, waarop christenen hun geloof vieren dat Jezus Christus opstond uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging. Zelfs voor Pasen is er echter geen overeenstemming tussen de verschillende christelijke tradities met betrekking tot de datum of wijze van naleving, minder voor Kerstmis, Pinksteren of verschillende andere feestdagen. Zowel protestanten als katholieken vieren bepaalde festivals ter herdenking van gebeurtenissen in het leven van Christus. Hiervan zijn de twee belangrijkste Kerstmis, die de geboorte van Jezus herdenkt, en Pasen, die zijn opstanding markeert.
Hindoe
‘Utsava’ is het Sanskrietwoord voor hindoeïstische feesten, wat betekent ‘veroorzaken om’ naar boven toe te groeien ‘. [Nodig citaat] Hindoes houden heilige gelegenheden bij door feestelijke vieringen. Alle feesten in het hindoeïsme zijn overwegend religieus van aard en betekenis. Veel festivals zijn seizoensgebonden. Sommigen vieren de oogst en de geboorte van goden of helden. Sommige zijn gewijd aan belangrijke gebeurtenissen in de hindoeïstische mythologie. Velen zijn gewijd aan Shiva en Parvati, Vishnu en Lakshmi en Brahma en Saraswati. Een festival kan worden waargenomen met daden van aanbidding, offers aan goden, vasten, feesten, wake, rituelen, beurzen, liefdadigheid, vieringen, Puja, Homa, aarti etc. Ze vieren het individuele en gemeenschapsleven van hindoes zonder onderscheid van kaste, geslacht of klasse. [nodig citaat] In de Hindoese kalender worden de data gewoonlijk voorgeschreven volgens de maankalender. In vedische tijdwaarneming is een tithi een maandag. [Nodig citaat] Onder de grote festivals zijn Diwali, Gudi Padwa, Pongal, Holi, Ganesh Chaturthi, Raksha Bhandan, Krishna Janmashtami, Dasara of Dussehra, die kunnen verwijzen naar de tien dagen van Sharada Navratri of de tiende dag, Vijayadashami. Anderen omvatten Onam, Shivaratri, Ugadi, Rathayatra van Lord Jaganatha in Puri in Ilam, Nepal en vele andere plaatsen in Nepal en vele andere landen.
Islamitisch
Onder de grote islamitische religieuze festivals zijn Eid ul-Adha, Eid ul-Fitr, Ramadan en Urs.
Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, door moslims wereldwijd waargenomen als een maand van vasten (sawm), gebed, reflectie en gemeenschap. Een herdenking van Mohammed’s eerste openbaring, [nodig citaat] de jaarlijkse naleving van Ramadan wordt beschouwd als een van de vijf pijlers van de islam en duurt negenentwintig tot dertig dagen, van de ene waarneming van de wassende maan tot de volgende.
Vasten van zonsopgang tot zonsondergang is fard (verplicht) voor alle volwassen moslims die niet acuut of chronisch ziek zijn, reizen, ouderen, zwanger zijn, borstvoeding geven, diabetes of menstrueren. De voormiddagmaaltijd wordt suhur genoemd.
Jain
Belangrijke festivals zijn Paryushan, Mahavir Janma Kalyanak en Diwali.
Joods
Joodse feestdagen, ook bekend als Joodse feesten of Yamim Tovim, zijn feestdagen die in het jodendom en door joden worden waargenomen [noot 1] in de hele Hebreeuwse kalender. Ze omvatten religieuze, culturele en nationale elementen, afgeleid van drie bronnen: bijbelse mitswot (“geboden”); rabbijnse mandaten; Joodse geschiedenis en de geschiedenis van de staat Israël.
Joodse feestdagen vinden elk jaar op dezelfde datums plaats in de Hebreeuwse kalender, maar de datums variëren in het Gregoriaanse. Dit komt omdat de Hebreeuwse kalender een lunisolaire kalender is (gebaseerd op de cycli van zowel de zon als de maan), terwijl de Gregoriaanse een zonnekalender is.
Neo-Pagan
Evenementen georganiseerd voor, of grotendeels bijgewoond door leden van Neopagan spirituele paden: vaak gepland rond het Wiel van het Jaar of samenvallend met aangrenzende fasen van de Maan.
Ravidassia
De verjaardag van Ravidas wordt elk jaar gevierd in de dorpstempel van Seer Gowardhanpur in Varanasi, de staat Uttar Pradesh in januari of februari en de regering van India heeft het tot een gazetted vakantie verklaard.
Elk jaar bezoeken meer dan 1 miljoen toegewijden uit India en het buitenland de tempel Seer Goverdhanpur. In India stromen toegewijden binnen uit Punjab, Haryana, Gujarat, MP, Bihar, UP en Uttarakhand, terwijl buitenlandse toegewijden uit de VS, Canada en het VK door het dorp trekken.
Op de dag dat er een Path of Amritbani Guru Ravidas wordt gelezen, wordt de Harr nishaan sahib ceremonieel veranderd, en er is een speciale Ravidassia Arti en een Nagar Kirtan-processie met het portret van Shri Guru Ravidas wordt begeleid door muziek door de straten van de tempelplaats.
Begampura Speciale pelgrimstreinen zijn de afgelopen 12 jaar van en naar Varanasi gereden ter gelegenheid van Parkash Ustav van Guru Ravi Dass. Sinds 2000 rijdt er een speciale trein van Jalandhar naar Varanasi en terug op Guru Ravidass Jyanti Purb voor het gemak van de pelgrims.
De verjaardag van Guru Ravidass op Magh Purnima (7-12 februari) wordt elk jaar gevierd als “Guru Ravidass Jayanti”.
Sikh
Belangrijke Sikh-festivals zijn onder andere Guru Nanak Jayanti, Guru Gobind Jayanti, Maghi, Poonai, Sangrand en Vaisakhi.