Op zaterdag 28 mei vond de 20ste editie van het International Gipsy Festival plaats.


Kerktuin Podium I:
13.00 – 13.45 Oleg Fateev Band
14.45 – 15.45 The Basily Family, feat. Marius Preda
16.45 – 17.45 Amira Medunjanin
18.45 – 19.45 Maurice Leenaars Flamenco
20.45 – 21.45 Orkestar Braka Kadrievi & Balkan Trafik

Kerktuin Podium II:
13.45 – 14.00 De Opening
14.00 – 14.45 Paulus Schäfer Trio & Sandro Roy
15.45 – 16.45 Dobranotch
17.45 – 18.45 Gadjo Joe & Michael Breukers
19.45 – 20.45 Banda

013 Poppodium Foyer Jupilerzaal:
16.00 - 17.00 Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando
17.45 - 18.45 Bako Jovanović Orchester
18.45 - 19.45 Muziek van DJ Dieter

013 Poppodium Jupilerzaal:
18.45 - 19.45 Kottarashky & The Rain Dogs
20.30 - 21.30 Haydamaky
22.15 - 23.15 Bohemian Betyars
23.15 - 00.00 DJ Dieter
00.00 - 04.00 Balkan Beat Bar
Download het tijdschema [pdf]
 

Amira Medunjanin (Bosnië)
De uit Bosnië afkomstig zangeres brengt de sevdah met een vleugje jazz, van haar nieuwe CD 'Silk & Stone'. Sevdah kan het beste omschreven worden als de Bosnische tegenhanger van de Portugese fado. Een uniek concert in Nederland!
Haar begeleidingsband bestaat uit Ante Gelo, Boško Jović, Zvonimir Šestak, Ufuk Kaan İçli en Emin Esen.
 

Bako Jovanović Orchester (Servië)
Bako Jovanović Orchester brengt een onder- scheidend repertoire door het gebruik van de tamburica, een variant in de gitarenfamilie. De van oorsprong Hongaarse traditionele liederen worden te lijf gegaan met vliegensvlugge wervelende vingerbewegingen langs alle fretten van de vijfsnarige tamburica.
 

Paulus Schäfer Trio & Sandro Roy (Nederland/ Duitsland)
In de afgelopen 19 jaar heeft Paulus Schäfer in veel verschillende formaties opgetreden op ons podium. We zijn vereerd hem ook te verwelkomen tijdens de jubileumeditie. De klassiek geschoolde Duitser Sandro Roy is gevraagd met zijn expressionistische vioolbehandeling een extra draai te geven aan het Paulus Schäfer Trio.
 

Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando (Neder- land)
De unieke, authentieke Sintimuziek door de nazaten van de legendarische zigeunermuzikant Tata Mirando o.l.v. violist Roma Mirando. Vanuit de caravan van Sintifood verzorgen Zanna, Heenie en Loepa traditiegetrouw Sinti maaltijden en andere snacks.
 

Oleg Fateev Band (Moldavië)
Oleg Fateev vult al vroeg in de middag de kerktuin met de eerste klanken en opent daarmee het jubileumjaar. Tijdens DE eerste editie van het festival in 1996 gunde Albert Siebelink, de toen nog onbekende, uit Moldavië gevluchte muzikant een plekje op het podium. Vanaf dat optreden is het voor Oleg, naar eigen zeggen, echt begonnen. Speciaal voor de jubileumeditie heeft Oleg een band samengesteld. Ze brengen o.a liederen die door Albert waren geliefd.
 

The Basily Family, feat. Marius Preda (Neder- land/Roemenië)
Een bijzondere ontmoeting tussen de in Roemenië geboren cymbalist Marius Preda en leden van de Basily familie. Ze bestrijken het traditionele roma- en sinti-repertoire van heel Europa maar gaan dat met een bezieling te lijf waarbij de uitdaging tot vurige solo’s niet wordt geschuwd. Marius Preda is een van de zeldzame muzikanten die het cimbaal kan laten vlammen op een rock 'n' roll-manier.
 

Dobranotch (Rusland)
100% Russische Klezmer! Muzikanten uit verschillen- de voormalige Russische republieken brengen traditionele invloeden in een dansbare mix. Ze toeren momenteel en maken één tussenstop in Nederland tijdens het International Gipsy Festival.

 

Maurice Leenaars Flamenco (Nederland)
Absolute Flamencotopper uit eigen stad. De in Tilburg woonachtige Maurice Leenaars mag zich tot de pareltjes uit de Nederlandse Flamencoscène rekenen. Speciaal voor dit optreden wordt een gezelschap samengesteld met in Brussel wonende Spaanse muzikanten en danseres.

 

Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgarije)
Deze formatie rondom muzikant en componist Nikola Gruev mixt authentieke Bulgaarse stijlen met o.a. elektronische muziek, hip hop en jazz. Ze noemen hun eigen muziek “Balkan psychedelic”. Sinds hun eerste show op Music Meeting 2010 toeren ze door heel Europa en een groot deel van Azië. Op 28 mei voor de eerste keer te vinden op het podium van het International Gipsy Festival.
 

Banda (Slowakije)
Wereldmuziek uit Slowakije. De inspiratie voor hun muziek putten ze uit traditionals gemixt met invloeden uit diverse werelddelen. Met name de dialecten, polyfonische zang en harmonie vs ritmische invloeden van de folkmuziek komt terug in hun muziek.

 

Haydamaky (Oekraïne)
Haydamaky valt onder de categorie urban folk, waarbij eigentijdse interpretaties en variaties worden gebracht op traditionele melodieën die ze van eigen teksten voorzien. Ze zijn zeker rock-’n-roll en punk te noemen, gedragen door een oerdegelijke achterlijn van drums, bas en gitaar. Tussen die polen scheppen ze een eigen magie gekruid met een portie dub, ska en rap. Kortom: talrijke muzikale bruggen tussen verleden en heden en verschillende culturen.
 

Orkestar Braka Kadrievi & Balkan Trafik
(Macedonië)
Twee zigeunerfanfares van formaat ontmoeten elkaar op een net te klein podium voor een uniek concert. De Macedonische Kadrievi Orkestar bestaat al ruim tachtig jaar - de huidige bezetting is gerekru- teerd uit de vierde generatie van de familie Kadrievi – en is wereldwijd bekend sinds hun medewerking aan Emir Kusturica's film 'Time of the Gypsies'.
 

Bohemian Betyars (Hongarije)
Deze Hongaarse band is in 2009 ontstaan na een lange nacht met wijn en brandende ‘pálházi pálinka’. De zes mannen brengen 'speed-folk-freak-punk' in een mix van oude folklore, Karpatische melodieën, ska en punk. Een goede formule waarmee ze al vele pleinen, cafés en festivals hebben veroverd. Tijd om ook het International Gipsy Festival op z’n kop te zetten!
 

- Gecanceld. Helaas gaat dit optreden niet door -
De Coup (Nederland)
Ongesubsidieerd Huisorkest van een verenigd Europa! Met een omvangrijke bezetting van gezang, saxen, accordeon, snaren, koper en slagwerk wordt menig evenement te lijf gegaan. Ze brengen een uitgebreid en dwars repertoire van blues, klezmer, calypso’s, walsen, smartlappen en zomerhits van toen. In zijn lange bestaan heeft de Coup al vele belangrijke gebeurtenissen louter door haar aanwezigheid naar de achtergrond gedrongen.
 

Gadjo Joe & Michael Breukers (België)
Zonder woonwagen maar met muzikale begeleiding neemt rasverteller Joe Baele ons ook dit jaar mee op avontuur. Een reis langs eindeloze fantasie en verborgen geschiedenissen waar duizend sterren schitteren. Hij wordt muzikaal begeleid door accordeonist Michael Breukers.

 

Balkan Beat Bar (Hongarije/Roemenië/Nederland)
Na de laatste band neemt Balkan Beat Bar de Jupilerzaal van 013 over met dampende en swingende beats. Op het programma: LAY DNA uit Hongarije, Djimbolia uit Roemenië en Ramses Hoppa. Deze artiesten bewijzen zichzelf al jaar in jaar uit op festivals als Sziget en Glastonbury. Met live begeleiding op viool door de Ier Dolan Jones en VJ Zenthar gaat ook deze afterparty onverminderd feestelijk worden. De aanstekelijke beats, op- zwepende beelden en natuurlijk het live geweld van de viool: alle ingrediënten zijn aanwezig om er een onvergetelijke nacht van te maken.> Programma 2015
> Programma 2014
> Programma 2013


Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Naam:
E-mail:  
 CroWeb Design / Looi Naaijkens - All rights reserved