Over ons
Het International Gipsy Festival is een Tilburgs festival gericht op de kunst en cultuur van de Roma en Sinti-gemeenschap. In 1997 vond het eerste International Gipsy Festival plaats op diverse locaties in Tilburg. Vanaf 2003 verhuisde het festival naar de Interpolistuin, en in 2016 naar het Veemarktkwartier. Het International Gipsy Festival staat erom bekend steeds nieuwe wegen in te slaan. Elk jaar biedt het een keur aan muzikale verrassingen en bijzondere combinaties. Het genre gipsy wordt breed geďnterpreteerd. Het is de vlag waaronder een aantal subgenres vallen zoals; balkan, flamenco, klezmer, gipsyswing, jazz maar ook hiphop, brassband en folklore zijn voorkomende muziekstijlen tijdens het International Gipsy Festival. Muziekgezel- schappen en dansers uit Europa, Rusland en India hebben in het verleden de planken bestegen. Steevast wordt er een gevarieerd gezelschap naar Tilburg gehaald.

De doelstelling van het International Gipsy Festival is om zoveel mogelijk aspecten van de gipsy cultuur onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Het International Gipsy Festival dient als internationaal podium waar aandacht wordt gevraagd voor de invloed van de gipsy’s op onze huidige maatschappij. Zodoende wil het festival invloed onderzoeken, stimuleren en presenteren op festivaldagen, om zo als inspiratiebron voor muzikanten, theatermakers, kunstenaars, fotografen en cineasten te dienen. Tevens wil het middels educatieve programma’s kinderen en jongeren in aanraking brengen met deze cultuur.


Requiem voor Auschwitz
Naast het jaarlijkse festival in het Veemarktkwartier is het International Gipsy Festival onder stichting Alfa, initiatiefnemer van het project Requiem voor Auschwitz. Requiem voor Auschwitz is een monument in muziek, film, beeld en gesproken woord. Het fungeert als alle slachtoffers van de Holocaust en vraagt tegelijkertijd aandacht voor de ‘vergeten genocide’; de tragedie die Roma en Sinti tijdens het Nazi regime hebben ondergaan.

Het evenement is gebaseerd op de compositie Requiem voor Auschwitz (2009) door componist Roger ‘Moreno’ Rathgeb. Vanaf 2012 ging hij hiermee op Europese tour. In steden als Berlijn, Praag en Amsterdam werd het Requiem ten gehore gebracht. Vaak voor hoge bewindslieden. Zo was het Requiem live op televisie bij de NOS. Op 30 oktober 2013 werd het project afgesloten met het ‘Slotakkoord van het Requiem voor Auschwitz’, dat onder meer werd bijgewoond door prinses Beatrix.


Requiem op school
Voor dit educatieproject voor het voortgezet onderwijs komt Roger 'Moreno' Rathgeb, de componist van het Requiem voor Auschwitz, naar de scholen toe. Hier speelt hij delen van het Requiem voor op zijn accordeon. Daarbij vertelt hij de leerlingen hoe en waarom hij het Requiem componeerde, wat daar allemaal bij kwam kijken en gaat met hen in gesprek over Auschwitz en het herdenken van de slachtoffers van de Holocaust. Klik hier voor meer informatie.


Gipsy festival op school
Naast het 'echte' gipsy festival in het Veemarktkwartier organiseren we ook kleine festivals op scholen, zowel voor het basis als het voortgezet onderwijs. Tijdens deze educatieprojecten maken leerlingen op een feestelijke manier kennis met de cultuur van de Sinti en Roma. Ze volgen onder andere workshops in muziek, dans, beeldende kunst, verhalen en poëzie en treden op samen met een echte gipsy band.

Voor meer informatie zie kopje educatie!

 

 

 CroWeb Design / Looi Naaijkens - All rights reserved